lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Bier i foråret

En varm dag i bigården

af | mar 8, 2025

I dag var en varm dag. Rigtig varm. 

Faktisk blev der målt op mod 20 grader i Jylland, og her i haven nåede vi tæt på 16 grader.

Indtil nu har det været for koldt til at åbne bista­der­ne og kigge ordent­ligt efter. Vi har indtil nu måtte nøjes med at lirke lidt på dækbræd­der­ne for at se, om der over­ho­ve­det var bier. På den måde fandt vi ud af, tidligt på vinte­r­en, at den ene aflæg­ger var tom. Vi havde også set at et andet stade – som vi havde afskre­vet i sommers, fordi fami­li­en ikke ville tage en ny dron­ning til sig, stadig havde bier.


Så da vi så på vejr­ud­sig­ten at vi kunne komme i stader­ne i denne weekend var vi spændte.

Foder:

måske skal jeg lige forkla­re. Når der her i artik­len står foder, så skel­ner vi på denne årstid ikke mellem honning og sukker. Bierne har samlet en del honning, og vi har givet dem sukker­vand. Begge dele er sat op på tavler­ne, og vi skel­ner ikke mellem det ene og det andet i det tidli­ge forår. For det altsam­men skal alli­ge­vel omsæt­tes til bi-yngel. Så lige nu betrag­ter vi det som det samme.
Vi har i reser­ve noget særlig behand­let sukker, som vi kan efter­fodre med, hvis det bliver nødven­digt.
Men de tavler der er i stadet nu, bliver ikke pres­set til honning. For når vi når til høsten skel­ner vi rigtig meget imel­lem sukke­ret og honningen. 


Sølv­sta­det

For lad os starte med det stade, der nægte­de at tage en dron­ning til sig – ikke én, men to gange. Vi havde regnet med, at fami­li­en ville gå til grunde henover vinte­r­en. Nogle gange er det bare sådan med bier og natur.

Men i dag, da vi så åbnede stadet, var der masser af bier. Og ikke nok med det – vi så også en dron­ning! Dron­nin­gen var ikke mærket, så det er tyde­lig­vis ikke en af de dron­nin­ger vi forsøg­te at tilsæt­te. Deru­d­over var der godt med foder i tavlerne. 


Kobber­sta­det

I kobber­sta­det fandt vi en grøn dron­ning og tavler, der var tunge af foder.

Bierne spiser ikke det meste af deres foder om vinte­r­en, men i marts og april skal der produ­ce­res en masse yngel. På denne tid af året kan det dog stadig være for koldt til, at bierne kan hente mad ude i natu­ren, så det er afgø­ren­de, at de har foder nok i tavler­ne. Hvis dron­nin­gen sulter, går hele fami­li­en til.

Megen vinter­død sker ikke i decem­ber eller januar, men i marts og april, når forå­ret narrer bierne til akti­vi­tet, før der rigtigt er træk nok. Jeg har noget særligt sukker, jeg kan tilsæt­te, hvis foder­stan­den bliver kritisk.

Heldig­vis var der ingen yngel at se i stadet endnu. Det glæder mig, for de lover kulde i næste uge, og hvis der var åbne yngel­cel­ler nu, ville de ikke kunne over­le­ve. Så bierne må gerne vente en uge eller tre, før de for alvor går i gang med yngelproduktionen.


Sort stade

Endnu en grøn dron­ning blev fundet, og også her var der rige­ligt med foder i tavlerne.


Aflæg­ger­ne

Som nævnt var det ene stade med aflæg­ger­ne fra sidste år tomt. Det var det jo stadig – bierne flyt­ter ikke bare ind af sig selv om vinteren.

De gamle tavler blev tømt og smel­tet om. Vi flyt­ter ikke foder fra et stade til et andet, for vi ved ikke, hvor­for bierne er væk, og det kan poten­ti­elt være en smittekilde.

Til gengæld var den sidste aflæg­ger prop­fyldt med bier. Faktisk var der så mange, at vi mistæn­ker, at bierne fra det forlad­te stade måske er krav­let over i dette. Der var i hvert fald masser af liv, og foder­stan­den var også nogenlunde.


Forår­sak­ti­vi­tet

Hele dagen summe­de det i haven. Bierne hente­de pollen og nektar fra alle forårs­blom­ster­ne – både vores egne og nabo­er­nes. Det bety­der, at de første blom­ster alle­re­de nu bliver bestø­vet, hvil­ket kun gavner haven og den kommen­de sæson.

Afslut­nings­vis kan vi sige at vinte­r­en er ikke ovre, og fami­li­er­ne kan stadig gå til. Som sagt, sker den meste vinter­død hos danske bier i marts og april. 

Rela­te­re­de artikler
Bierne er begyndt at flyve 
a bunch of snow covered flowers in a field

Bierne er begyndt at flyve lidt ud. Selvom det er koldt kan vi se at de er begyndt at flyve Read more

Bier­nes forårsrengøring 

En opfølg­ning på weeken­dens opda­gel­ser. Bierne er for alvor begyndt at rydde op. NU kan man se hvor­dan alt skral­det Read more

Årets første bi-dag 2024 
bistade om vinteren

Denne vinter har været excep­tio­nel våd og til tider har den også været kold. Helt nede på 15 graders frost Read more

Forå­ret er på vej til bi-familierne 
Forårsblomster fra chat-GPT

Nektar og pollen i forå­ret Her i forå­ret begyn­der bierne at komme ud, når solen skin­ner. Når tempe­ra­tu­ren når over Read more

1 Kommentar

  1. Julie Østergaard

    🌝🐝🍯