lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

bi-yngel

Sæso­nen er i gang

af | apr 12, 2025

Mira­bel­len blom­stre­de også sidste weekend, men da var der kun 10 grader. Det synes jeg er for koldt til at bladre for meget igen­nem bier­nes tavler. I forå­ret må biav­ler­ne ofte lave en afvej­ning, om man gør mere skade end gavn ved, at tage tavler­ne op og besig­ti­ge dem.
Men i dag var det 15 grader i skyg­gen, så vi tog drag­ter­ne på og star­te­de røgpusteren.

Ved inspek­tio­ner­ne tidli­ge­re på forå­ret fandt vi, at der var godt med foder i stader­ne. Siden da har vejret kun været godt, med en hel del solskin­sti­mer. Så vi fryg­ter ikke, at der mang­ler foder i fami­li­er­ne.
Vi har set, at der på marker­ne i nærhe­den er raps, som er sprun­get ud. Snart vil de bugne af gule raps­blom­ster ad libi­tum. Så mad til bierne, bør der være masser af fremad­ret­tet.
Her kan du læse om, hvad vi så for et år siden.

Vi har forskel­li­ge småop­ga­ver i dag:

  • Sæt grønne kryd­ser på alle tavler­ne, så vi kan genken­de tavler, som er over­vin­tret. De skal nemlig gerne ud af stader­ne i løbet af året.
  • Tilsæt­te nødven­di­ge ekstra tavler.
  • Mærke dron­nin­gen i sølv­sta­det, som over­ra­ske­de os.


Sølv­sta­det

Alle­re­de da vi åbnede stadet, kunne vi se, at der var mange bier.

Man kalder det bygge­ri, som bierne laver uden for tavler­ne, for vild­byg. Hvis bierne synes, der mang­ler tavler i stadet, så bygger de blot andre steder inde i stadet. 

Det var netop hvad de havde gjort. De var løbet tør for tavler at bygge på. Så efter den bager­ste tavle havde bierne bygget en deres egen. Det er noget rod, fordi når der ikke er nogen ramme om bier­nes bygge­ri, kan vi ikke tage det op og kigge på det, Og vi kan heller ikke flytte med det. Derfor bliver vi nødt til at brække vild­byg­ge­ri­et ned, og i stedet sætter vi nye rammer med voks ned til dem. Bierne vil så bygge i rammer­ne, og så kan vi tage dem op og kigge på dem. Det er desvær­re den orden, vi biav­le­re bliver nødt til at insi­ste­re på, at der er i stadet.
Vild­byg er en af årsa­ger­ne til at vi ofte må kigge i stader­ne. Hvis de laver for meget vild­byg, så bliver nedr­u­v­nin­ger­ne for vold­som­me. Nu havde de kun lavet voks­cel­ler­ne. Men hvis de når at sætte yngel og honning ind, så bliver det hurtigt noget grise­ri at rive ned. Så vi holder løben­de opsyn. - og vi prøver også at sørge for at de altid har tavler­ne nok at bygge på. 

Da der var ryddet op i vild­byg­ge­ri­et, kunne vi begyn­de at kigge tavler­ne igen­nem. Vi kigger efter, om der er foder. Det er der rige­ligt af. Det holder bierne i den bager­ste del af stadet – længst fra indgangen.

Så når vi til yngel­le­jet. Det er de tavler, hvor voks­cel­ler­ne huser yngel i forskel­li­ge stadi­er. Her kigger vi efter forseg­let yngel – det vil sige yngel, som er forpup­pet og har et lille låg af voks hen over sig. Man kan se forskel på, om det er droneyn­gel eller arbej­deryngel.
Droner­ne, som er hanner­ne, er lidt større end de andre bier, så deres forseg­le­de celler stik­ker lidt ud fra tavlen som en lille rund dut, eller en pukkel. Det kalder man pukke­lyn­gel eller pukkel­cel­ler. Yngel, der bliver til arbej­der­bi­er­ne, passer lige præcis i cellen, så deres forseg­le­de celler danner en ensar­tet flade, der ligner honning­cel­ler. På den måde kan man se, om der er meget droneyn­gel eller meget arbej­de­ryn­gel. Hvis dron­nin­gen bliver ufrugt­bar, kan hun nemlig kun lægge droneyn­gel.
Derfor kigger vi efter, hvil­ken slags yngel der er.

Vi ser også efter i det åbne yngel. Det er endnu ikke forpup­pe­de larver, som ikke er forseg­le­de. Bierne passer og fodrer dem. De kan ses fra de er æg, til de er små bitte larver, og til de er store, tykke larver. Lige­som med menne­skebørn kan man vurde­re alde­ren ud fra, hvor store unger­ne er. Æg er under tre dage gamle, så hvis jeg kan se æg i tavler­ne, ved jeg, at der har været en dron­ning i stadet for under tre dage siden.


Mærk­ning af dronning

Vi finder dron­nin­gen. Hun er lidt svær at finde, for hun ligner jo grund­læg­gen­de de andre bier. Hendes bagkrop er lidt længe­re, men hun er ikke kæmpe­stor i forhold til de andre bier, og hun har samme farve. Da hun i dette stade ikke er mærket, har hun ikke den farve­de klat maling, der gør hende let for os at finde.
Her kan du læse om, hvor­for vi mærker dronningen.

Vi får alli­ge­vel fundet hende og tager så et særligt bur i plastik og sætter det ned over det sted på tavlen hvor hun sidder. Buret lukkes forsig­tigt, og med en lille blød skum­gum­mi­pu­de kan vi trykke hende op mod trem­mer­ne. Det kræver lidt øvelse, men når man lige har fundet ud af hvor­dan, er det let at få hende tryk­ket op mod de bløde trem­mer, så hun sidder stille.
Med en Posca-tusch farver vi hende i den farve, som hører til det år hun er krøbet (insek­ter bliver ikke født, men krav­ler ud af pupper). Denne dron­ning ved vi er fra sidste år, så hun skal have en grøn klat på sit rygskjold. Man må ikke male hendes vinger eller hoved, så det er vigtigt, at hun holdes stille imens.
Med det samme hun er farvet, løsner vi skum­gum­mi­et. Men hun bliver i buret, til malin­gen er tør. Imens lægges alle tavler­ne på plads, og så kan hun slip­pes løs igen. Dron­nin­gen kan hurtigt finde tilba­ge til sit yngel­le­je og begyn­de at lægge æg.
Her kan du læse om, hvil­ken farve dron­nin­gen skal have i år.


Kobber­sta­det

I kobber­sta­det var der slet ikke lige så mange bier. Men vi er stadig i den første tred­je­del af april, så det ser fint ud.
Vi ser, at der er rent og pænt i stadet, bort­set fra noget i midten af gulvet, som vi skra­ber lidt væk med en mure­ske, vi har til formå­let. Der er heller ikke vild­byg, så gennem­gan­gen går hurtigt.
Vi ser fodertav­ler, vi ser yngel­tav­ler, og vi ser skam også vores fine købedron­ning fra sidste år, som vi kender på den grønne klat, den har på rygskjol­det. Alt er fint.


Det sorte stade

Her er samme antal bier som i kobber­sta­det. Vi ser også, at der er alt for meget foder fra sidste år. Vi vælger at fjerne tre tavler med det, vi vurde­rer som sukker. Vi sætter 3 friske tavler ned i stedet, som de så kan bygge ud på. Om en uge vil de være fuldt udbyg­ge­de.
Vejr­ud­sig­ten lover sol og dejligt vejr, og som sagt blom­strer rapsen lige om lidt.

Der er alle slags yngel, og vi ser også dron­nin­gen, som vi købte og tilsat­te sidste år.
Alt i alt ser det godt ud med bierne i dag.

Rela­te­re­de artikler
Bierne er begyndt at flyve 
a bunch of snow covered flowers in a field

Bierne er begyndt at flyve lidt ud. Selvom det er koldt kan vi se at de er begyndt at flyve Read more

Bier­nes forårsrengøring 

En opfølg­ning på weeken­dens opda­gel­ser. Bierne er for alvor begyndt at rydde op. NU kan man se hvor­dan alt skral­det Read more

Årets første bi-dag 2024 
bistade om vinteren

Denne vinter har været excep­tio­nel våd og til tider har den også været kold. Helt nede på 15 graders frost Read more

Forå­ret er på vej til bi-familierne 
Forårsblomster fra chat-GPT

Nektar og pollen i forå­ret Her i forå­ret begyn­der bierne at komme ud, når solen skin­ner. Når tempe­ra­tu­ren når over Read more

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *