lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

mjødberegner
I katagorien: Mjød

Alko­hol-bereg­ner til mjød

af | mar 30, 2024

For at bereg­ne alko­hol­pro­cen­ten i mjød, så er man nød til at måle tyng­den på mjød-drik­ken før fermen­te­ring. Det man måler er sukkerindholdet. 

Ved at måle igen, efter fermen­te­rin­gen er sat i gang, kan man måle det nye sukke­rind­hold, og ved at sammen­hol­de det med den origi­na­le måling, kan man se hvor meget af sukke­ret der er fors­vun­det, eller ret beset omdannet. 

Så bruger man en formel og regner dermed en alko­hol procent i sin mjød. 

Der er desvær­re ikke en enkelt måde at måle alko­hol-procen­ten i en væske. Så man kan ikke bare tage en vilkår­lig væske og måle mæng­den af alko­hol. Derfor er man nød til at skrive start-tallet ned, og huske det undervejs. 

Alko­hol­pro­cent (ABV)=(OG−FG)×131.25

hvor:

  • OG (Origi­nal Gravi­ty) er den speci­fik­ke vægt før gæring.
  • FG (Final Gravi­ty) er den speci­fik­ke vægt efter gæring.

Bemærk tempe­ra­tu­ren:

De fleste hydro­me­tre er kali­bre­ret til en speci­fik tempe­ra­tur, ofte 20°C (68°F), hvil­ket bety­der, at de vil give de mest nøjag­ti­ge aflæs­nin­ger ved denne tempe­ra­tur.
Hvis det ikke er muligt at måle ved nøjag­tig 20°C, skal du bruge en tempe­ra­turkor­rek­tions­ta­bel eller -kalku­la­tor, som mange hydro­me­tre kommer med, for at juste­re din aflæs­ning.
Den vi måler med har en brugs­vej­led­ning på nettet. https://sr-hb.com/InstructionsS11.pdf

Bereg­ning:

Mjød Alko­hol­be­reg­ner

Bemærk: Når mjøden når 1.000 så er alt sukke­ret brugt op, og alko­hol­pro­cen­ten vil ikke længe­re stige.
Du kan bruge bereg­ne­ren her til at bereg­ne poten­ti­a­let i din mjød, ved at taste din måling inden fermen­te­ring, og så taste 1, som “Final Gravi­ty (FG)“
Ønsker du at øge alko­hol­pro­cen­ten, kan det være nødven­digt at tilfø­je mere honning under­vejs i fermenteringen. 

Rela­te­re­de artikler
Hvad skal man bruge for at lave mjød? 
Sådan laver du mjød

Den gamle drik bryg­ges af honning og vand. I mange tilfæl­de erstat­tes vandet af frugts­aft eller te-udkog. Det hele fermen­te­res Read more

Vi sætter mjød over 
Mjødproduktion

Vi har i dag sat vores aller­før­ste mjød over. Først laver man te Eller rette­re et afkog af de kryd­de­ri­er Read more

0 kommentarer