For at beregne alkoholprocenten i mjød, så er man nød til at måle tyngden på mjød-drikken før fermentering. Det man måler er sukkerindholdet.
Ved at måle igen, efter fermenteringen er sat i gang, kan man måle det nye sukkerindhold, og ved at sammenholde det med den originale måling, kan man se hvor meget af sukkeret der er forsvundet, eller ret beset omdannet.
Så bruger man en formel og regner dermed en alkohol procent i sin mjød.
Der er desværre ikke en enkelt måde at måle alkohol-procenten i en væske. Så man kan ikke bare tage en vilkårlig væske og måle mængden af alkohol. Derfor er man nød til at skrive start-tallet ned, og huske det undervejs.
Alkoholprocent (ABV)=(OG−FG)×131.25
hvor:
- OG (Original Gravity) er den specifikke vægt før gæring.
- FG (Final Gravity) er den specifikke vægt efter gæring.
Bemærk temperaturen:
De fleste hydrometre er kalibreret til en specifik temperatur, ofte 20°C (68°F), hvilket betyder, at de vil give de mest nøjagtige aflæsninger ved denne temperatur.
Hvis det ikke er muligt at måle ved nøjagtig 20°C, skal du bruge en temperaturkorrektionstabel eller -kalkulator, som mange hydrometre kommer med, for at justere din aflæsning.
Den vi måler med har en brugsvejledning på nettet. https://sr-hb.com/InstructionsS11.pdf
Beregning:
Mjød Alkoholberegner
Bemærk: Når mjøden når 1.000 så er alt sukkeret brugt op, og alkoholprocenten vil ikke længere stige.
Du kan bruge beregneren her til at beregne potentialet i din mjød, ved at taste din måling inden fermentering, og så taste 1, som “Final Gravity (FG)“
Ønsker du at øge alkoholprocenten, kan det være nødvendigt at tilføje mere honning undervejs i fermenteringen.
0 kommentarer