Vi har i dag sat vores allerførste mjød over.
Først laver man te
Eller rettere et afkog af de krydderier som skal indgå i vores mjød. Vi har valgt to meget traditionelle krydderier, nemlig mjødurt og humle.
Vi har ingen erfaringer med tilsætning af krydderier, og for at have lidt føling med processen kogte vi vand i to gryder. I den ene gryde hældte vi halvdelen er posen med Mjødurt, og i den anden gryde halvdelen af posen med humle. Det skulle så koge ud, over ca en timestid, ved svag varme.
Humlen var vi en art med et særlig høj bitterindhold og mjødurten var vist blot den pose de nu havde.
Vi smagte på de to udkog, og mens mjødurten smagte af svag te, så smagte humledrikken voldsomt bitter. Vi besluttede at det sikkert var fint og hældte den i honning-mosten, efter at gryderne var kølet godt ned. Vi brugte vores dobbelte honningsi til at si blade og grums fra.
Honningen opløses i vand
Den valgte honning var let krystalliseret sommerhonning, som vi havde stående i en spand. Honningen har masser af smag af blomster og sommer. Den opløses i først en liter kold vand med en ske, til honningen er knækket i mange stykker. To glas honning fra sidste års mellem-høst kom også med i spanden.
Der blev hældt det lune udkog ned i spanden og vi rørte til det sidste honning var opløst.
Til sidste hældte vi al mosten igennem den dobbelte honningsi, så eventuelle voksrester bliver sorteret fra. Mosten er en meget sjasket væske, og er altså ikke en tyk sukkervæske, som vi kender den fra når vi røre vinterfoder.
Mosten hældes på vinballon
Det hele skal vaskes med særlig sæbe og holdes rent særligt også fri for sulfo. For sulfo dræber gærsvampe. Mosten består af 5kg honning af den gode sommerhonning fra sidste år, og 8 liter udkog og 3 liter kogt vand. Den hældes på glasballon, som monteres med gærlås.
Ballonen stille køligt i et annex i haven. Nu skal den over lang tid fermentere, først med de naturlige gær der er i honningen, og siden tilføres en særlig gær, der kan klare en høj alkohol procent på ca 17 procent.
Vi forventer at gæringen tager ca 4-6 måneder, fordi den står lidt køligt. Den lange gæring håber vi giver en smagsnuanceret mjød, der måske skal stå 6 måneder på flaske inden den er drikkeklar.
Men vi ved ingenting, og har ingen erfaringer med det.
Vi måler sukkerindhold
Med vores nyindkøbte hydrometer kan vi måle sukkerindholdet i væsken. det skal man huske for det er forskellen på denne start-måling og den færdige måling der kan fortælle os om den omdannede sukker-mængde som vi bruger til at udregne alkoholprocenten.
Vi målte en væske-masse på 1.110
0 kommentarer