lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Mjødproduktion

Vi sætter mjød over

af | mar 30, 2024

Vi har i dag sat vores aller­før­ste mjød over. 

Først laver man te

Eller rette­re et afkog af de kryd­de­ri­er som skal indgå i vores mjød. Vi har valgt to meget tradi­tio­nel­le kryd­de­ri­er, nemlig mjødurt og humle.
Vi har ingen erfa­rin­ger med tilsæt­ning af kryd­de­ri­er, og for at have lidt føling med proces­sen kogte vi vand i to gryder. I den ene gryde hældte vi halv­de­len er posen med Mjødurt, og i den anden gryde halv­de­len af posen med humle. Det skulle så koge ud, over ca en times­tid, ved svag varme.
Humlen var vi en art med et særlig høj bitte­rind­hold og mjødur­ten var vist blot den pose de nu havde.
Vi smagte på de to udkog, og mens mjødur­ten smagte af svag te, så smagte humledrik­ken vold­somt bitter. Vi beslut­te­de at det sikkert var fint og hældte den i honning-mosten, efter at gryder­ne var kølet godt ned. Vi brugte vores dobbel­te honningsi til at si blade og grums fra. 

Honnin­gen oplø­ses i vand 

Den valgte honning var let krystal­li­se­ret sommer­hon­ning, som vi havde ståen­de i en spand. Honnin­gen har masser af smag af blom­ster og sommer. Den oplø­ses i først en liter kold vand med en ske, til honnin­gen er knæk­ket i mange styk­ker. To glas honning fra sidste års mellem-høst kom også med i span­den.
Der blev hældt det lune udkog ned i span­den og vi rørte til det sidste honning var opløst.
Til sidste hældte vi al mosten igen­nem den dobbel­te honningsi, så even­tu­el­le voks­re­ster bliver sorte­ret fra. Mosten er en meget sjasket væske, og er altså ikke en tyk sukker­væ­ske, som vi kender den fra når vi røre vinterfoder. 

Mosten hældes på vinballon

Det hele skal vaskes med særlig sæbe og holdes rent særligt også fri for sulfo. For sulfo dræber gærsvam­pe. Mosten består af 5kg honning af den gode sommer­hon­ning fra sidste år, og 8 liter udkog og 3 liter kogt vand. Den hældes på glas­bal­lon, som monte­res med gærlås.
Ballo­nen stille køligt i et annex i haven. Nu skal den over lang tid fermen­te­re, først med de natur­li­ge gær der er i honnin­gen, og siden tilfø­res en særlig gær, der kan klare en høj alko­hol procent på ca 17 procent. 

Vi forven­ter at gærin­gen tager ca 4-6 måne­der, fordi den står lidt køligt. Den lange gæring håber vi giver en smagsnu­an­ce­ret mjød, der måske skal stå 6 måne­der på flaske inden den er drikkeklar. 

Men vi ved ingen­ting, og har ingen erfa­rin­ger med det. 

Vi måler sukkerindhold

Med vores nyind­køb­te hydro­me­ter kan vi måle sukke­rind­hol­det i væsken. det skal man huske for det er forskel­len på denne start-måling og den færdi­ge måling der kan fortæl­le os om den omdan­ne­de sukker-mængde som vi bruger til at udreg­ne alkoholprocenten. 

Vi målte en væske-masse på 1.110

Du kan læse mere om brugen af et hydro­me­ter her 

Rela­te­re­de artikler
Årets første bi-dag 2024 
bistade om vinteren

Denne vinter har været excep­tio­nel våd og til tider har den også været kold. Helt nede på 15 graders frost Read more

Forå­ret er på vej til bi-familierne 
Forårsblomster fra chat-GPT

Nektar og pollen i forå­ret Her i forå­ret begyn­der bierne at komme ud, når solen skin­ner. Når tempe­ra­tu­ren når over Read more

Forårs­fest i bigården 
close-up photo of purple petaled flower

I dag var solen fremme og tempe­ra­tu­ren var lige over 11 grader i skyg­gen. Tempe­ra­tu­ren inde i stader­ne var kommet Read more

Udvintring 
Rengøring i bierne i marts

ja, det er et lidt under­ligt ord. Det er det modsat­te af indvin­tring. - Som også er et under­ligt ord. Read more

0 kommentarer