Der er en del der spørger os hvilke race vores bier er. Er der overhovedet flere slags racer af honning bier at vælge imellem?
Og det er der!
I Danmark findes brunbi på Læsø, nogle få har italiensk bi mens de allerfleste biavlere i Danmark, har Buckfast bier. De er gule med brune ringe på kroppen - Og det er dem vi har.
Buckfastbien er fremavlet i kloster
Buckfast honningbier er en hybridbi, der er opkaldt efter Buckfast Abbey i Devon, England, hvor den blev opdrættet i 1900-tallet. Denne bi blev opdrættet til at være mere modstandsdygtig over for sygdomme og parasitter og til at have en høj produktivitet, og den er blevet en populær race blandt biavlere i Danmark.
Buckfast-honningbier blev udviklet af en benediktinermunk ved navn Broder Adam, der var ansvarlig for biavlsprogrammet på Buckfast Abbey. Adam rejste til Schweiz for at undersøge biavlsprogrammer i hele Europa og udviklede derefter sin egen hybridbi ved at krydse forskellige racer af honningbier, der var modstandsdygtige over for forskellige sygdomme og parasitter.
Buckfast-honningbier har 3 gode egenskaber:
De er fredelige:
Buckfast-honningbier har også en tendens til at være mindre aggressive end andre racer af honningbier. Mens alle bier kan være aggressive, hvis de føler sig truede, er Buckfast-honningbier kendt for at være mere tolerante over for biavlere og naboer.
Vores bier er meget fredelige og farer ikke op ad stadet når vi kigger til dem, og der kommer ikke bier ud og jagter dig, hvis du kommer for tæt på staderne. I Danmark har man tradition for at avle dronninger der giver fredelige bier, og vi køber vores bier efter at de skal være fredelige og tolerante.
De er gode bestøvere:
Buckfast-honningbier er kendt for at være gode pollinatorer/bestøvere, hvilket er afgørende for bla. afgrøder. Disse bier er i stand til at besøge en stor variation af blomster og planter og kan derfor bidrage til at sikre en bred bestøvning af en masse af dine frugter, grøntsager og blomster.
Derudover er Buckfast-honningbier også kendt for deres evne til at producere store mængder af den dejlige honning, som er elsket af biavlere og forbrugere verden over. Buckfast-honning er kendt for sin særligt gode smag og kvalitet, hvilket primært skyldes den brede vifte af blomster og planter, som bierne indsamler nektar fra.
De er varoa resistente
Buckfast-honningbier er mere modstandsdygtighed over for varroamider, en parasit, der kan forårsage store skader på bier og høsten. Andre honningbier der er mindre modstandsdygtige er mere sarte overfor det varroatryk der kan variere fra sæson til sæson.
En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE i 2018 undersøgte genomisk selektion i Buckfast-honningbier og viste, at det var en effektiv måde at forbedre deres produktivitet og modstandsdygtighed over for varroamider. Forskerne fandt også, at genomisk selektion kunne forbedre genetisk diversitet i racen og mindske risikoen for indavl.
I fremtiden kan genomisk selektion være en vigtig teknik for at opretholde og forbedre racens modstandsdygtighed og produktivitet, samtidig med at man opretholder en sund genetisk diversitet.
listen over fordel ved Buckfastbier:
- Høj modstandsdygtighed overfor trakealmider.
- Tåler kolde og våde klimaer godt (overvintrer godt).
- Rolig og nem at arbejde med med minimal røg.
- Lav tilbøjelighed til at stikke.
- Producerer gode mængder honning.
- Spar på honningressourcer gennem vinteren.
- Ekstremt lav trang til at sværme.
- Hygiejnisk med en lav forekomst af voks- og kridtbrod.
- Lav yngelproduktion sent på efteråret og under mangelperioder.
- Producerer meget lidt propolis og byggevoks.
- Dronninger, der vil lægge mange æg.
Liste over ulemper ved Bucfast bierne
- Bier fra anden generation er sandsynligvis mere aggressive.
- Det er nødvendigt at genbestille Buckfast-dronninger for at opretholde deres rolige adfærd.
- Tendens til at plyndre andre bistader
Referencer:
0 kommentarer