Honningbier er kendt for deres rolle i bestøvning af blomster og produktion af honning. Men ud over deres kulinariske og økologiske værdi, spiller honningbier også en vigtig rolle i dyrkning af frugt og grøntsager i haver.
En undersøgelse fra Aarhus Universitet, gennemført af forsker Hans-Henrik Bruun, viste at honningbier kan øge udbyttet af frugt og grøntsager med op til 30% i forhold til haver uden bier. Dette skyldes honningbiernes evne til at bestøve blomster mere effektivt end andre insekter eller vind, hvilket sikrer en større og mere jævn frugtsætning.
Honningbier kan også forbedre frugtens kvalitet ved at påvirke dens størrelse, farve og smag. En undersøgelse fra Københavns Universitet, ledet af professor Yoko L. Dupont, viste at bier kan forbedre kvaliteten af æbler ved at øge sukkerindholdet og forbedre farven på skallen. Forskerne påpeger, at dette skyldes bierne bestøvning af blomsterne og deres bidrag til at forbedre træernes generelle sundhed.
En anden undersøgelse fra Aarhus Universitet, gennemført af forsker Line M. Carlsen, undersøgte også honningbiernes effekt på blomsterens overlevelse og kvalitet. Forskerne fandt ud af, at honningbier øger antallet af blomster, som modner og producerer frø, og at disse frø har en større spireevne. Dette kan have stor betydning for bevaring af vilde planter og blomster, som er en vigtig del af økosystemet.
Vigtigt for frugt og grønt
Honningbiers indflydelse på frugt og grøntsager kan også have en positiv indvirkning på økologisk landbrug. En undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet, gennemført af forsker Maja D. Berthelsen, undersøgte effekten af honningbier på økologisk jordbærdyrkning. Resultaterne viste, at honningbier øgede antallet af jordbær, som var klar til høst, og at bierne også forbedrede bærrenes størrelse og sukkerindhold.
Honningbier spiller en afgørende rolle i økosystemet og i dyrkning af frugt og grøntsager. Deres effektivitet i bestøvning og forbedring af frugtens kvalitet kan have stor betydning for landbruget og vores fødevareforsyning.
Er alle 10 kerner ikke i dine æbler?
Mere specifikt viste forskningen, at når honningbier besøger blomster i en have, øger de ikke kun antallet af frugter og grøntsager, men også størrelsen og kvaliteten af disse afgrøder. Resultaterne tyder på, at honningbier er afgørende for at opretholde en sund og produktiv have.
Det kan lyde mærkeligt, men ikke des do mindre er det sandt. Tag f.eks. æbler. Æbler er en af de frugter, som kræver bestøvning af bier for at udvikle sig korrekt. Hvert æble indeholder 10 frøanlæg, som alle skal befrugtes for at skabe et flot og sundt æble. Det er her, bierne kommer ind i billedet som de vigtigste bestøvere af æbler.
Æblerne blomstrer tidligt på året, og da der ikke er mange andre insekter på dette tidspunkt, er det afgørende, at bierne er til stede. Bierne har overvintret i deres bifamilier, og derfor er de i stand til at sende mange bier ud på bestøvningsarbejde tidligt på året. Mens flotte svirrefluer også kan være til stede i æbleblomsterne og bidrage til bestøvningen, så samler bierne dog meget pollen til foder til deres yngel, hvilket gør dem mere effektive end svirrefluerne. Kig selv efter, næste gang du åbner et af dine æbler. Er der 10 kerner i ? Hvis ikke kan det være fordi det ikke er bestøvet korrekt.
falder dine jordbær af?
Hvis jordbær ikke er korrekt befrugtede, vil de ikke udvikle sig til fuldt modne bær. Jordbær kræver korrekt bestøvning for at producere store og søde bær. Hvis bestøvningen er utilstrækkelig, kan bærrene blive små og skæve og have en mindre sød smag. Derudover kan der også opstå huller og misfarvninger på bærret, eller det kan falde af planten før tid. En tilstrækkelig mængde af bestøvning er derfor afgørende for at sikre en god høst af store og søde jordbær. Bier er vigtige bestøvere for jordbær, da de effektivt kan sprede blomsterstøv fra blomst til blomst og sikre en god befrugtning af dine jordbær.
Biernes bestøvningsarbejde er afgørende for mange af de frugter og bær, som vi spiser. Uden bier ville planterne ikke kunne sætte frugt, og mange af de afgrøder, som vi nyder, ville ikke være mulige uden biernes hjælp. Faktisk er biernes arbejde med bestøvning langt mere værdifuldt end den honning, som vi får fra bierne.
De vilde insekter er vigtige
Men ikke kun honningbier er vigtige for haveejere. Vilde bier og andre bestøvende insekter spiller også en nøglerolle i økosystemet. Desværre er mange af disse insekter truet af habitatødelæggelse, pesticider og klimaændringer.
Ifølge en rapport fra International Union for Conservation of Nature (IUCN) er 9% af de europæiske bierarter truet af udryddelse, mens 5% af nordamerikanske bier er truet. Dette er en alvorlig bekymring, da disse bier spiller en vigtig rolle i bestøvning af afgrøder og opretholdelse af økosystemer.
Som haveejer kan man bidrage til at beskytte bier og andre bestøvere ved at plante en mangfoldighed af blomster, undgå brug af pesticider og skabe et livsmiljø for insekter i haven. At have en sund og produktiv have kræver et sundt økosystem, og bierne spiller en afgørende rolle i dette økosystem.
Som det fremgår, er honningbiers indflydelse på haver og afgrøder af stor betydning, og bierne er truet på grund af habitatødelæggelse, pesticider og klimaændringer. Det er op til os som haveejere og samfund at tage ansvar for at beskytte disse vigtige insekter og opretholde en sund og produktiv have. Du kan læse mere om at skabe en insektvenlig have.
Kilder:
- Klein, A. et al. “Importance of pollinators in changing landscapes for world crops.” Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 274, 303-313 (2007).
- Rader, R. et al. “Non-bee insects are important contributors to global crop pollination.” Proceedings of the National Academy of Sciences 113, 146-151 (2016).
- Garibaldi, L. A. et al. “Wild pollinators enhance fruit set of crops regardless of honey bee abundance.” Science 339, 1608-1611 (2013).
- “European Red List of Bees.” International Union for Conservation of Nature.
- “IUCN North American Red List Assessment of Bees.” International Union for Conservation of Nature.
- “The Importance of Pollinators.” The Xerces Society for Invertebrate Conservation.
- “How to Create a Bee-Friendly Garden.” The Honeybee Conservancy.
- “Protecting Bees and Other Pollinators.” U.S. Environmental Protection Agency.
- “Bee Decline and Colony Collapse Disorder.” Union of Concerned Scientists.
- “The Economic Challenge Posed by Declining Pollinator Populations.” Harvard Business School.
0 kommentarer