lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

refill of liquid on tubes
I katagorien: Om bier

Ny forsk­ning i Danmark

af | feb 11, 2023

Bier har brug for en række forskel­li­ge nærings­stof­fer for at opret­hol­de deres sund­hed og overleve. 

Der er nu lavet et projekt der under­sø­ger sammen­hæn­gen mellem bier­nes pollen­for­sy­ning, varro­a­vækst og vinter­dø­de­lig­hed i danske land­ska­ber?” og blev gennem­ført i peri­o­den 2019-2022. I den forbin­del­se blev der under­søgt sammen­hæn­gen mellem forskel­li­ge land­sk­ab­s­ty­per og det pollen bierne samler ind. Projek­tet blev udført af et team af forsk­nings­me­d­ar­bej­de­re og støt­tet af en række biav­le­re over hele Danmark, der bidrog ved at samle bibrød. Hele projek­tet er et større EU projekt. 

Karplan­ter er vigtige 

En af de mest vigti­ge kilder til næring for bier er pollen fra karplan­ter. Pollen inde­hol­der en række vigti­ge elemen­ter, herun­der prote­in, fedt­stof­fer, vita­mi­ner og bioak­ti­ve stof­fer, og er en afgø­ren­de føde­va­re for honningbier.

Honning­bi­er lever i store, soci­a­le kolo­ni­er og samler og opbe­va­rer pollen i form af bibrød i vokstav­ler­ne i deres bo. Bibrød funge­rer som larve­fo­der, og nærings­ind­hol­det i pollen kan vari­e­re. Befolk­nin­gen af en bifa­mi­lie, særligt dens prote­i­nind­hold, kan påvir­kes af land­ska­bets sammensætning.

Derfor har bier­nes polle­ner­næ­ring en stor betyd­ning for deres sund­hed og over­le­vel­se. Formå­let med denne under­sø­gel­se er at iden­ti­fi­ce­re de mest vigti­ge kilder til pollen for honning­bi­er i Danmark. Studi­et under­sø­ger vari­a­tio­nen i pollenkil­der gennem blom­strings­sæ­so­nen i forskel­li­ge regio­ner og land­ska­ber og under­sø­ger sammen­hæn­gen mellem sæson, land­skab og bier­nes pollenforsyning.

Danske biav­le­re hjalp til med at indsende:

Gennem under­sø­gel­sen blev pollen­prø­ver samlet af frivil­li­ge biav­le­re fra forskel­li­ge områ­der og land­sk­ab­s­ty­per. Biav­ler­ne blev instru­e­ret i at levere prøver hver tredje uge fra star­ten af sæso­nen til okto­ber. I alt blev der analy­se­ret 258 bibrød­sprø­ver fra 31 bigår­de i 2020 og 53 prøver fra ni bigår­de i 2021.

Pollen i prøver­ne blev bestemt ved hjælp af morfo­lo­gisk bestem­mel­se og analy­se­ret af Quali­ty Servi­ces Inter­na­tio­nal (QSI) ved brug af en stan­dard­pro­tokol. Areal­an­ven­del­sen omkring hver bigård blev også analy­se­ret ved hjælp af GIS.

Gennem under­sø­gel­sen blev der iden­ti­fi­ce­ret 105 forskel­li­ge pollen­ty­per, bestemt til karplan­te­fa­mi­lie, -slægt eller -art. Pollen­ty­per­ne omfat­te­de både afgrø­der og vilde plan­ter. Diver­si­te­ten af pollen steg indtil slut­nin­gen af august, før den aftog igen. Der blev iden­ti­fi­ce­ret 20 pollen­ty­per, der hver udgjor­de mere end 1% af en given prøve. Disse var blandt andet raps, pil, hvid­klø­ver, frugt­træ­er og hindbær/​brombær.

Der er forskel på by og land

I under­sø­gel­sen blev det også under­søgt, hvor­dan pollen­for­sy­nin­gen vari­e­re­de afhæn­gigt af land­sk­ab­s­ty­per­ne omkring bigår­de­ne. Resul­ta­ter­ne viste, at bierne i byom­rå­der havde en mindre diver­si­tet af pollen end bierne i de øvrige land­sk­ab­s­ty­per, herun­der land­brug, natur, skov og andet. De fleste af de 20 pollen­ty­per, der udgjor­de mere end 1 % af en given prøve, var almin­de­li­ge på tværs af land­sk­ab­s­ty­per, men nogle var mere udbred­te i bestem­te land­sk­ab­s­ty­per end i andre. For eksem­pel var raps og frugt­træ­er hyppi­ge­re repræ­sen­te­ret i land­brugs­om­rå­der, mens hindbær/​brombær og vedbend var mere almin­de­li­ge i naturområder.

Store forskel­le gennem sæsonen

De ende­li­ge resul­ta­ter fra under­sø­gel­sen viser, at der er en stor vari­a­tion i pollenkil­der­ne til honning­bi­er­ne gennem blom­strings­sæ­so­nen, og at dette vari­e­rer afhæn­gigt af både sæson og land­skabs­sam­men­sæt­ning. Ud fra resul­ta­ter­ne kan det konklu­de­res, at det er vigtigt for biav­le­re at være opmærk­som­me på diver­si­te­ten af pollenkil­der til deres bier, for at sikre en opti­mal nærings­til­før­sel og såle­des øge bifa­mi­li­ers sund­hed og overlevelse.

Disse resul­ta­ter kan bruges til at infor­me­re biav­le­re om, hvilke arter der er vigti­ge at have i nærhe­den af deres bigår­de, og også til at infor­me­re poli­ti­ke­re og beslut­nings­ta­ge­re om, hvor vigtigt det er at bevare og opret­hol­de en divers og blom­stren­de land­skabs­struk­tur, der kan støtte honning­bi­er­nes pollenernæring.

Samlet set er under­sø­gel­sen et skridt mod at forstå de vigti­ge fakto­rer, der påvir­ker honning­bi­er­nes polle­ner­næ­ring, og denne viden kan bidra­ge til at støtte biav­len og beskyt­te honning­bi­er­ne, som er så afgø­ren­de for vores økosy­ste­mer og vores fødevareforsyning.

Her er en liste over nogle af de vigtig­ste danske karplan­ter for danske honning­bi­er og deres blomstringstid:

  1. Kløver - maj til juli
  2. Lind - maj til juni
  3. Bogrøn - maj til august
  4. Korn­blomst - juni til juli
  5. Raps - april til maj
  6. Stjer­neskærm - juli til september
  7. Jord­bær - juni
  8. Tids­ler - juni til september
  9. Hvidtjørn - maj
  10. Røds­vin­gel - juli til september

blom­string­sti­der­ne kan vari­e­re afhæn­gigt af vejrforhold.

Rela­te­re­de artikler
Pres­set honning 

Høsting af honning er en central del af biavl, og der er mange måder at gøre det på. En af Read more

Nu star­ter vinterfodring 

Ja, den er god nok, alle­re­de i August måned star­ter vinter­fod­rin­gen. Ved somme­rens sidste høst påbe­gyn­des straks vinter­fod­rin­gen. Det sker Read more

Økolo­gisk honning? 
Honning tavle i pressen

Bierne træk­ker på et areal på ca 3km i radius. Det er et ret stort område. Derfor er der en Read more

EU slår til med ny aftale for at redde vores bestøvere! 
blue flag on pole near building

EU’s “New Deal for Polli­na­tors” har lance­ret en ny aftale, der har til formål at beskyt­te vores bestø­ve­re og redde Read more

0 kommentarer