lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Der tages biprøve

Sådan tæller du varroamider

af | aug 8, 2023

I den nye måde vi behand­ler for varroa, vil biav­le­re i Danmark ændre tilgan­gen. Vi vil ikke længe­re behand­le for varroa, medmin­dre det er nødven­digt. Det bety­der at vi kun behand­ler når antal­let af mider i stadet over­sti­ger 2 mider pr 100 bier. 

Det bety­der at vi som biav­le­re skal til at tælle mider­ne i stadet. Og dette er måden vi gør det på.
Der er tale om nye meto­der, og grund­la­get for ny forsk­ning. Det bety­der at der kan komme juste­rin­ger af meto­der­ne , i forhold til løben­de resul­ta­ter og prak­ti­ske erfaringer. 

Vi var i 2023 til fore­læs­ning på Århus Univer­si­tet på Flak­keb­jerg, hvor Per Kryger viste os det prak­ti­ske, og fore­læ­ste den bagved­lig­gen­de teori. Her kan du læse om vores kursus på Flakkebjerg. 

Du kan altid klikke dig ind på vores sene­ste artik­ler om varro­a­be­ka­em­pel­se

Metode

Biav­le­ren skal tælle antal­let af mider der sidder på bierne, så man kan afgøre om bierne skal behand­les for varro­a­mi­der. Der tages en prøve med et antal af bier. Bierne vaskes med sulfo-vand, så mider og bier skil­les ad, så mider­ne kan tælles. Antal­let af mider omreg­nes til mide­tryk, som er udtrykt i antal mider pr 100 bier. 

Der skal tages en biprøve

For at afgøre hvor angre­bet vores fami­li­er er skal der tages en prøve i hver fami­lie. Det er selv­føl­ge­lig lidt kræven­de, men med øvelse tager det ikke ret lang tid at udtage prøven, som er grund­la­get for undersøgelsen. 

Det anbe­fa­les at man tager sin første prøve midt i maj, og så igen med inter­val på 3 uger.
Du bør udtage en prøve lige inden du høster årets sidste høst. 



Hvor stor skal prøven være? 

Med en lille plastik­kop udta­ges ca 350-400 bier. Det er essen­ti­elt at prøven inde­hol­der mindst 350 bier. Er prøven mindre end det, er resul­ta­tet for usik­kert, og man risi­ke­re at tage beslut­nin­ger på et falsk grund­lag. Det kan i sidste ende betyde tab af bi-familier. 

Hvor skal prøven tages

Ifølge Per Kryger, skal prøven helst udta­ges på honning tavler­ne. Årsa­gen er, at prøver der er udta­get på yngel­tav­ler­ne kan vari­e­re afhæn­gigt af om tavlen, eller de omkring­lig­gen­de tavler, er netop forseg­let, forseg­let længe, eller er begyndt at krybe. 

En fordel ved at tage dem fra honning­tav­ler­ne er at risi­ko­en for at få dron­nin­gen med i prøven er markant mindre. Vi ønsker bestemt ikke at dron­nin­gen kommer med i vask. 

Hvor­dan tager man prøven?

Vi tager et lille plastikg­las. Det har vi set Per Kryger gøre. Det er let at hånd­te­re på tavler­ne, og lave fine prøver med. Man holder glas­set med åbnin­gen op ad, det siger nok sig selv, men modsat hvad man skulle tro, så træk­kes glas­set ikke nede­fra og op. Deri­mod så star­ter man oppe­fra og træk­ker glas­set nedad. Henover bier­nes ryg, træk­ker man forsig­tigt kanten af glas­set, og så ruller bierne ned i glas­set. Med lidt øvel­ser går det let at rulle bierne ned, og man kan samle en tavle­fuld på kort tid.
her kan du se Flem­m­ing Vejsnæs, fra biav­ler fore­nin­gen demon­stre forskel­li­ge måder at udtage bi-prøver på.

Hvor mange bier skal man indsamle?

Det er klart for enhver at man ikke kan samle en enkel bi op og tæller mider­ne på den, og så stole på resul­ta­tet. Det er lige så klart, at man ikke kan lave en prøve på alle bierne i stadet. Så hvor mange bier skal man egent­lig samle for at få et valid svar? Per Kryger, siger at du gerne skal samle ca 350-400 bier for at få et valid resul­tat. Vi har måtte juste­re på vores prøve­tag­ning, da vores første prøve inde­holdt alt for få bier. Vi troede vi havde samlet mange, men vi kunne senere i proces­sen erfa­rer at vi havde samlet for få. Såle­des skal du også regne med at du skal juste­re de første gange du gør det. 

Du kan se hvor­dan Per Kryger tager prøver­ne på youtu­be

Prøver­ne skal i fryseren

Ja, den er god nok, bierne skal i fryse­ren. Det er umuligt at tælle bier der krav­ler rundt, og det er endnu værre at vaske dem leven­de. Denne del var for os den mest græn­se­over­skri­den­de del, for vi passer normalt rigtig meget på vores bier. Men når vi behand­ler vores bier er der en del af bierne der tager skade, og også en del af ynglen. Så uanset hvad vi gør, så er der bier der går til. Men fami­li­en som helhed klare det fint med et lille tab. 

Hvor­dan tæller du bierne? 

For at undgå at tælle alle bierne i dine prøver, så tæller vi 60 bier. Dem vejer vi, så vi kan udreg­ne hvor meget en bi vejer. Så hælder vi hele prøven, inklu­siv de 60 bier og hælder op i et honning­g­las og vejer dem alle (husk at nulle vægten, så glas­sets vægt bliver truk­ket fra, og husk at alle glas vejer forskel­ligt selvom de ser ens ud). Fra den totale vægt udreg­nes antal­let af bier

Længe­re nede på siden kan du finde en lille omreg­ner jeg har lavet, hvor du indta­ster vægten af de 60 bier, og vægten af den samle­de prøve, så du kan se hvor mange bier du har taget prøve af. 

Sådan vasker du dine bier 

Nu hælder du en kraf­ti­ge sulfo-opløs­ning ned i glas­set med bierne, og ryster det 2-3 minut­ter. Det skal rystes grun­digt, men ikke så vold­somt at du ødelæg­ger bierne. Så ben og vinger skal altså ikke skvul­pes af i en kraf­tig cock­tail shake.
Nu hælder du en kraf­ti­ge sulfo-opløs­ning ned i glas­set med bierne, og ryster det 2-3 minut­ter. Det skal rystes grun­digt, men ikke så vold­somt at du ødelæg­ger bierne. Så ben og vinger skal altså ikke skvul­pes af i en kraf­tig cock­tail shake. 

Sulfo opløs­nin­gen blan­des af 60ml opva­ske­mid­del til 1 liter vand

Nu skal du spule bierne

Når du er færdig med at ryste prøven, hælder du den ud i den klas­si­ske dobbelt si, som alle biav­le­re kender. Den grove si sorte­re bierne fra, mens den fine si fanger mider­ne. Du skal med en kraf­tig stråle spule bierne, og du må gerne bruge fingre­ne til at vende og flytte på bierne imens. Igen skal du ikke gå så hårdt til værk at bierne går i styk­ker, for så ender delene i den fine si, og det bliver svært ved at se hvad der er mider og hvad der er bi-dele.
Du kan se en video, hvor Per Kryger vasker bier på youtu­be.

Husk at du længe­re nede på denne side finder min omreg­ner, så du let kan regne antal­let af bier og mide­tryk­ket ud.

Hvad skal man kigge efter?

Det er ikke så let at tælle mider som det lyder. Altså mider­ne skal nok falde ned i den fine si, hvis de er tilste­de, men det er ikke alle små sorte plet­ter der er mider. Der kan være skidt og dele fra bier, som ligner mider. Det kræver lidt erfa­ring at se skelne dem enty­digt. Det kan hjælpe at bruge en lup. Det kan også hjælpe at tage et bille­de med sin tele­fon og så forstør­re det. Enkel­te gange har vi sat det vi har fundet over på et smør­re­brød­s­pa­pir for at bedre kunne iden­ti­fi­ce­re vores fund. 

Hvad gør man hvis der er mider i prøven?

Når man har fundet mider i prøven, skal man udreg­ne mide­tryk­ket i stadet. Det gør man ved at divi­de­re antal mider op i antal­let af bier, så man får udreg­net mider pr 100 bier.
Jeg har lavet en lille udreg­ner du kan bruge til det.
Du indta­ster blot antal­let af bier og antal­let af mider, og så får du midetrykket.

Beregn Antal Bier og Varroamider

Beregn antal bier og varro­a­mi­de-tryk­ket i din bi-familie




Hvor­når skal man behand­le og hvordan?

Der vil næsten altid være mider i vores fami­li­er, men den nye metode for varroa bekæm­pel­se fore­skri­ver at vi først behand­ler når vi har et mide­tryk på over 2 mider pr 100 bier. 

Kilde: varro­a­be­ka­em­pel­se-uden-kemi



Rela­te­re­de artikler
Nu star­ter vinterfodring 

Ja, den er god nok, alle­re­de i August måned star­ter vinter­fod­rin­gen. Ved somme­rens sidste høst påbe­gyn­des straks vinter­fod­rin­gen. Det sker Read more

Bi-dron­­nin­­ger­­nes farve i år. 

Der er ikke meget man kan blive enige om i verden. Men en ting er man blevet enige om. Og Read more

Bierne er begyndt at flyve 
a bunch of snow covered flowers in a field

Bierne er begyndt at flyve lidt ud. Selvom det er koldt kan vi se at de er begyndt at flyve Read more

Hvilke slags bier er der i et bistade? 
brown and black wasp on yellow surface

Måske har du speku­le­ret på hvilke slags bier der findes i et bista­de. Der er jo dron­nin­gen og så er Read more

0 kommentarer