I den nye måde vi behandler for varroa, vil biavlere i Danmark ændre tilgangen. Vi vil ikke længere behandle for varroa, medmindre det er nødvendigt. Det betyder at vi kun behandler når antallet af mider i stadet overstiger 2 mider pr 100 bier.
Det betyder at vi som biavlere skal til at tælle miderne i stadet. Og dette er måden vi gør det på.
Der er tale om nye metoder, og grundlaget for ny forskning. Det betyder at der kan komme justeringer af metoderne , i forhold til løbende resultater og praktiske erfaringer.
Vi var i 2023 til forelæsning på Århus Universitet på Flakkebjerg, hvor Per Kryger viste os det praktiske, og forelæste den bagvedliggende teori. Her kan du læse om vores kursus på Flakkebjerg.
Du kan altid klikke dig ind på vores seneste artikler om varroabekaempelse
Metode
Biavleren skal tælle antallet af mider der sidder på bierne, så man kan afgøre om bierne skal behandles for varroamider. Der tages en prøve med et antal af bier. Bierne vaskes med sulfo-vand, så mider og bier skilles ad, så miderne kan tælles. Antallet af mider omregnes til midetryk, som er udtrykt i antal mider pr 100 bier.
Der skal tages en biprøve
For at afgøre hvor angrebet vores familier er skal der tages en prøve i hver familie. Det er selvfølgelig lidt krævende, men med øvelse tager det ikke ret lang tid at udtage prøven, som er grundlaget for undersøgelsen.
Det anbefales at man tager sin første prøve midt i maj, og så igen med interval på 3 uger.
Du bør udtage en prøve lige inden du høster årets sidste høst.
Hvor stor skal prøven være?
Med en lille plastikkop udtages ca 350-400 bier. Det er essentielt at prøven indeholder mindst 350 bier. Er prøven mindre end det, er resultatet for usikkert, og man risikere at tage beslutninger på et falsk grundlag. Det kan i sidste ende betyde tab af bi-familier.
Hvor skal prøven tages
Ifølge Per Kryger, skal prøven helst udtages på honning tavlerne. Årsagen er, at prøver der er udtaget på yngeltavlerne kan variere afhængigt af om tavlen, eller de omkringliggende tavler, er netop forseglet, forseglet længe, eller er begyndt at krybe.
En fordel ved at tage dem fra honningtavlerne er at risikoen for at få dronningen med i prøven er markant mindre. Vi ønsker bestemt ikke at dronningen kommer med i vask.
Hvordan tager man prøven?
Vi tager et lille plastikglas. Det har vi set Per Kryger gøre. Det er let at håndtere på tavlerne, og lave fine prøver med. Man holder glasset med åbningen op ad, det siger nok sig selv, men modsat hvad man skulle tro, så trækkes glasset ikke nedefra og op. Derimod så starter man oppefra og trækker glasset nedad. Henover biernes ryg, trækker man forsigtigt kanten af glasset, og så ruller bierne ned i glasset. Med lidt øvelser går det let at rulle bierne ned, og man kan samle en tavlefuld på kort tid.
her kan du se Flemming Vejsnæs, fra biavler foreningen demonstre forskellige måder at udtage bi-prøver på.
Hvor mange bier skal man indsamle?
Det er klart for enhver at man ikke kan samle en enkel bi op og tæller miderne på den, og så stole på resultatet. Det er lige så klart, at man ikke kan lave en prøve på alle bierne i stadet. Så hvor mange bier skal man egentlig samle for at få et valid svar? Per Kryger, siger at du gerne skal samle ca 350-400 bier for at få et valid resultat. Vi har måtte justere på vores prøvetagning, da vores første prøve indeholdt alt for få bier. Vi troede vi havde samlet mange, men vi kunne senere i processen erfarer at vi havde samlet for få. Således skal du også regne med at du skal justere de første gange du gør det.
Du kan se hvordan Per Kryger tager prøverne på youtube
Prøverne skal i fryseren
Ja, den er god nok, bierne skal i fryseren. Det er umuligt at tælle bier der kravler rundt, og det er endnu værre at vaske dem levende. Denne del var for os den mest grænseoverskridende del, for vi passer normalt rigtig meget på vores bier. Men når vi behandler vores bier er der en del af bierne der tager skade, og også en del af ynglen. Så uanset hvad vi gør, så er der bier der går til. Men familien som helhed klare det fint med et lille tab.
Hvordan tæller du bierne?
For at undgå at tælle alle bierne i dine prøver, så tæller vi 60 bier. Dem vejer vi, så vi kan udregne hvor meget en bi vejer. Så hælder vi hele prøven, inklusiv de 60 bier og hælder op i et honningglas og vejer dem alle (husk at nulle vægten, så glassets vægt bliver trukket fra, og husk at alle glas vejer forskelligt selvom de ser ens ud). Fra den totale vægt udregnes antallet af bier
Længere nede på siden kan du finde en lille omregner jeg har lavet, hvor du indtaster vægten af de 60 bier, og vægten af den samlede prøve, så du kan se hvor mange bier du har taget prøve af.
Sådan vasker du dine bier
Nu hælder du en kraftige sulfo-opløsning ned i glasset med bierne, og ryster det 2-3 minutter. Det skal rystes grundigt, men ikke så voldsomt at du ødelægger bierne. Så ben og vinger skal altså ikke skvulpes af i en kraftig cocktail shake.
Nu hælder du en kraftige sulfo-opløsning ned i glasset med bierne, og ryster det 2-3 minutter. Det skal rystes grundigt, men ikke så voldsomt at du ødelægger bierne. Så ben og vinger skal altså ikke skvulpes af i en kraftig cocktail shake.
Sulfo opløsningen blandes af 60ml opvaskemiddel til 1 liter vand
Nu skal du spule bierne
Når du er færdig med at ryste prøven, hælder du den ud i den klassiske dobbelt si, som alle biavlere kender. Den grove si sortere bierne fra, mens den fine si fanger miderne. Du skal med en kraftig stråle spule bierne, og du må gerne bruge fingrene til at vende og flytte på bierne imens. Igen skal du ikke gå så hårdt til værk at bierne går i stykker, for så ender delene i den fine si, og det bliver svært ved at se hvad der er mider og hvad der er bi-dele.
Du kan se en video, hvor Per Kryger vasker bier på youtube.
Husk at du længere nede på denne side finder min omregner, så du let kan regne antallet af bier og midetrykket ud.
Hvad skal man kigge efter?
Det er ikke så let at tælle mider som det lyder. Altså miderne skal nok falde ned i den fine si, hvis de er tilstede, men det er ikke alle små sorte pletter der er mider. Der kan være skidt og dele fra bier, som ligner mider. Det kræver lidt erfaring at se skelne dem entydigt. Det kan hjælpe at bruge en lup. Det kan også hjælpe at tage et billede med sin telefon og så forstørre det. Enkelte gange har vi sat det vi har fundet over på et smørrebrødspapir for at bedre kunne identificere vores fund.
Hvad gør man hvis der er mider i prøven?
Når man har fundet mider i prøven, skal man udregne midetrykket i stadet. Det gør man ved at dividere antal mider op i antallet af bier, så man får udregnet mider pr 100 bier.
Jeg har lavet en lille udregner du kan bruge til det.
Du indtaster blot antallet af bier og antallet af mider, og så får du midetrykket.
Beregn antal bier og varroamide-trykket i din bi-familie
Hvornår skal man behandle og hvordan?
Der vil næsten altid være mider i vores familier, men den nye metode for varroa bekæmpelse foreskriver at vi først behandler når vi har et midetryk på over 2 mider pr 100 bier.
Kilde: varroabekaempelse-uden-kemi
0 kommentarer