Når honningen er høstet, står den i fødevarer spande indtil den er klar til at blive tappet. de første 12 kg honning blev tappet med det samme. Den er flydende i ca 14 dage, og så bliver den hård. Meget hård.
Du kender det måske fra gamle dage, der kunne man tit få honning der var så hårdt at din kniv knap kunne mases ned i honningen. Det er nektar fra rapsen, der får vores honning til at blive hårdt. Rapsen indeholder meget glucose, og det er det som får honningen til at krystallisere i glasset.
Hvad er krystaller i honningen?
Afhængig af sammensætningen af sukkerstoffer i honningen danner den krystaller i tørre eller mindre grad. Der er meget forskel på hvor store krystallerne bliver. Der er også forskel på hvor lang tid der går før krystallerne skabes i honningen. I biavler foreningen er der oven i købet nogen der fortæller om at honningen fra et stade krystalliserer hurtigt, mens honningen fra stadet ved siden er er længe om det. Nogle medlemmer har for længst rørt og tappet deres honning, mens andre stadig venter på at deres krystalliserer, mens de røre i den dagligt.
Hvorfor rør vi i honningen?
Når honningen bliver meget hård kan den være lidt svær at bruge. Derudover kan store krystaller mærkes på tungen. Lidt som om der er drysset sukker ned i honningen. - Her afbryder jeg lige, for der er afsløret en del svindel med sukker i honning, men det foregår altså ikke ved at man drysser sukker i glassene. - Ved at røre i honningen knækker man krystallerne, og får på den måde korte krystalkæder. Kæderne skal gerne være så korte at du ikke kan mærke dem på tungen. Man forsøger at ramme en cremet konsistent, som minder lidt om mayonnaise. Rapshonningen bliver desuden meget hvidlig når den krystalliserer, fordi krystallerne bryder lyset andeledes end den flydende honning.
Honningen stivnede næsten for os
Når først omrøringen sættes i gang, skal man i ved forårshonningen være over den. Vi havde lige nogle dage vi ikke kunne røre i den, så vi ventede med at starte omrøringen. Vi kiggede i de tappede glas, for små glas krystallisere hurtigere end store spande. Men pludselig går det stærkt. Det betød en spand med kun 5 kg var ved at rende fra os. Den blev blandet med en anden spand, hvor honningen stadig var flydende. Så blev den rørt i 3 dage, og så var den helt perfekt.
Man skal passe på at man ikke overrør sin honning, og man skal passe på at den ikke bliver så fast at den ikke længere kan tappes på glas. - Honningen “sætter” sig færdig i glasset i løbet af de næste 14 dage.
Hvad så med flydende honning?
Sidste års sommerhonning, som blev høstet den sidste måned i Juli er stadig flydende. Andre i foreningen har ikke samme erfaringer med sommer honning. Hos dem er den ikke flydende efter en måned eller to. Honningens smag og sammensætning kommer an på de blomster som bierne trækker på, så det er bestemt ikke ligegyldigt om honningen kommer fra den ene eller anden bigård.
Hvad gør man hvis honningen er blevet alt for hård i glasset?
Honning er natur, og det kan ske at honningen krystallisere yderligere i glasset. Det kan også være at du er kommet til at stille glasset i køleskabet. Kulden kan få honningen til at krystallisere.
Man kan opvarme honningen i et vandbad, til ca 30 grader, så vil krystallerne gå i stykker, og du kan få honningen ud af glasset. Pas på at du ikke varmer honningen for meget, for så nedbrydes en del af de gavnlige stoffer i honningen, så ikke noget med mikroovn.
0 kommentarer