lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Forårs­hon­ning skal røres

af | jun 13, 2023

Når honnin­gen er høstet, står den i føde­va­rer spande indtil den er klar til at blive tappet. de første 12 kg honning blev tappet med det samme. Den er flyden­de i ca 14 dage, og så bliver den hård. Meget hård. 

Du kender det måske fra gamle dage, der kunne man tit få honning der var så hårdt at din kniv knap kunne mases ned i honnin­gen. Det er nektar fra rapsen, der får vores honning til at blive hårdt. Rapsen inde­hol­der meget gluco­se, og det er det som får honnin­gen til at krystal­li­se­re i glasset. 

Hvad er krystal­ler i honningen?

Afhæn­gig af sammen­sæt­nin­gen af sukker­stof­fer i honnin­gen danner den krystal­ler i tørre eller mindre grad. Der er meget forskel på hvor store krystal­ler­ne bliver. Der er også forskel på hvor lang tid der går før krystal­ler­ne skabes i honnin­gen. I biav­ler fore­nin­gen er der oven i købet nogen der fortæl­ler om at honnin­gen fra et stade krystal­li­se­rer hurtigt, mens honnin­gen fra stadet ved siden er er længe om det. Nogle medlem­mer har for længst rørt og tappet deres honning, mens andre stadig venter på at deres krystal­li­se­rer, mens de røre i den dagligt. 

Hvor­for rør vi i honningen?

Når honnin­gen bliver meget hård kan den være lidt svær at bruge. Deru­d­over kan store krystal­ler mærkes på tungen. Lidt som om der er drys­set sukker ned i honnin­gen. - Her afbry­der jeg lige, for der er afslø­ret en del svin­del med sukker i honning, men det fore­går altså ikke ved at man drys­ser sukker i glas­se­ne. - Ved at røre i honnin­gen knæk­ker man krystal­ler­ne, og får på den måde korte krystal­kæ­der. Kæder­ne skal gerne være så korte at du ikke kan mærke dem på tungen. Man forsø­ger at ramme en cremet konsi­stent, som minder lidt om mayon­nai­se. Raps­hon­nin­gen bliver desu­den meget hvid­lig når den krystal­li­se­rer, fordi krystal­ler­ne bryder lyset ande­le­des end den flyden­de honning. 

Honnin­gen stiv­ne­de næsten for os

Når først omrø­rin­gen sættes i gang, skal man i ved forårs­hon­nin­gen være over den. Vi havde lige nogle dage vi ikke kunne røre i den, så vi vente­de med at starte omrø­rin­gen. Vi kigge­de i de tappe­de glas, for små glas krystal­li­se­re hurti­ge­re end store spande. Men plud­se­lig går det stærkt. Det betød en spand med kun 5 kg var ved at rende fra os. Den blev blan­det med en anden spand, hvor honnin­gen stadig var flyden­de. Så blev den rørt i 3 dage, og så var den helt perfekt.
Man skal passe på at man ikke over­rør sin honning, og man skal passe på at den ikke bliver så fast at den ikke længe­re kan tappes på glas. - Honnin­gen “sætter” sig færdig i glas­set i løbet af de næste 14 dage.

Hvad så med flyden­de honning? 

Sidste års sommer­hon­ning, som blev høstet den sidste måned i Juli er stadig flyden­de. Andre i fore­nin­gen har ikke samme erfa­rin­ger med sommer honning. Hos dem er den ikke flyden­de efter en måned eller to. Honnin­gens smag og sammen­sæt­ning kommer an på de blom­ster som bierne træk­ker på, så det er bestemt ikke lige­gyl­digt om honnin­gen kommer fra den ene eller anden bigård. 

Hvad gør man hvis honnin­gen er blevet alt for hård i glasset?

Honning er natur, og det kan ske at honnin­gen krystal­li­se­re yder­li­ge­re i glas­set. Det kan også være at du er kommet til at stille glas­set i køle­ska­bet. Kulden kan få honnin­gen til at krystal­li­se­re.
Man kan opvar­me honnin­gen i et vand­bad, til ca 30 grader, så vil krystal­ler­ne gå i styk­ker, og du kan få honnin­gen ud af glas­set. Pas på at du ikke varmer honnin­gen for meget, for så nedbry­des en del af de gavn­li­ge stof­fer i honnin­gen, så ikke noget med mikroovn.

Rela­te­re­de artikler
Vi har mistet vores dronning 
tomme celler i en vokstavle

Vi har opda­get at der noget galt hos bierne. De har mistet deres dron­ning. Så nu hersker der lidt uorden Read more

Honnin­ge­høst i Andelslands­by­en Nyvang 
Vokssmeltning

Holbæk og omegn biav­ler­for­e­ning har til huse i Andelslands­by­en Nyvang. Der er klubhu­set, og den store bigård. Medlem­mer­ne i klub­ben Read more

Pres­set honning 

Høsting af honning er en central del af biavl, og der er mange måder at gøre det på. En af Read more

Vores første høst 
Honning løber ud af pressen

Så opbragt dagen, hvor vi kunne høste honning for første gang. Det er lidt spæn­den­de, for vi har været uden Read more

0 kommentarer