lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Honning presse

Forårs­hø­sten 2023

af | jun 6, 2023

I år høste­de vi vores honning på grund­lovs­dag. Raps­mar­ker­ne er nu mere grønne end gule, så det træk er på det aller­sid­ste. Honning der er fuld af raps har tendens til at krystal­li­se­re , og det kan ske i tavler, og så er den plud­se­lig umulig at få ud af tavler­ne. Så derfor har vi høstet. 

Bjærg­ning af tavlerne

Først skulle alle tavler­ne ses igen­nem, og vælges ud. De børstes af for bier og lægges op i nogle ekstra maga­si­ner vi har ståen­de. For de fleste gik det godt, men to tavler i kobber­sta­det var bygget sammen, og kom ikke pænt op. De stod desvær­re ikke til at redde og kunne ikke bruges til honning­hø­sten. Det er lidt ærger­ligt for det var to helt fulde tavler. Det var nok et tab på 3-4 kg.
Vi så kun dron­nin­gen i Sølv­sta­det, men der er er mange tavler lige nu. Vi håber vi ser dron­nin­ger­ne i næste uge, når vi åbner igen. 

Pres­ning af tavler er tidskrævende

Voks og honning blev skæres ud af rammen, og place­ret i pres­sens behol­der. Deref­ter bliver stemp­let sænket ved at dreje på hånd­ta­get, og honnin­gen pres­ses ud af huller­ne på behol­de­ren. Honnin­gen samles på en hvid taller­ken og falder ud over kanten, og ned i den nye spids­si, som sorte­rer voks-rester fra. 

Pres­nin­gen er en meget lang­som­me­lig process. Den måde vi gør det er kun veleg­net til små produk­tio­ner som vores. Vi drejer på hånd­ta­get og venter 15 minut­ter, og giver den så 3-4 drej mere, indtil hånd­ta­get sidder fuld­stæn­dig fast. Så venter vi igen 15 minut­ter og så er der løbet nok honning fra til at hånd­ta­get igen kan drejes 3-4 gange. Sådan fort­sæt­ter proces­sen over nogle timer. Det er som sådan ikke et hårdt arbej­de, men det er tidskrævende. 

Kommer der mange bier ind?

Når vi pres­ser er det en lang­som­me­lig process hvor honnin­gen lang­somt løber ned i langs kanten af behol­de­ren og ned i span­den. Når man slyn­ger kastes en masse mikrodrå­ber ud mod kanten af behol­de­ren. Det er klart at honnin­gen kommer i mindre kontakt med luften når vi pres­ser, og dermed lugter mindre. Måske er det derfor at bierne ikke kommer flyven­de ind. Da det var en varm dag, havde vi døren til terras­sen åben, og der var ikke rigtig nogen bier der fløj ind. Der var lidt bier på tavler­ne, men de kunne så let finde hjem. 

Vi måtte presse over to dage

Proble­met med vores presse er at voksen pres­ses ned i bunden af den. Der er et impo­ne­ren­de tryk på, så voksen bliver en hel ugen­nem­træn­ge­lig klump i bunden. Derfor er det nødven­digt at smelte voksen, når den skal ud.
Vi opda­ge­de at der ikke helt er plads til voksen fra alle tavler­ne på en gang. så vi måtte presse over to dage, med en lille smelt­ning ind i mellem. 


Video af honninghøsten

Rela­te­re­de artikler
Vi har mistet vores dronning 
tomme celler i en vokstavle

Vi har opda­get at der noget galt hos bierne. De har mistet deres dron­ning. Så nu hersker der lidt uorden Read more

Honnin­ge­høst i Andelslands­by­en Nyvang 
Vokssmeltning

Holbæk og omegn biav­ler­for­e­ning har til huse i Andelslands­by­en Nyvang. Der er klubhu­set, og den store bigård. Medlem­mer­ne i klub­ben Read more

Pres­set honning 

Høsting af honning er en central del af biavl, og der er mange måder at gøre det på. En af Read more

Vores første høst 
Honning løber ud af pressen

Så opbragt dagen, hvor vi kunne høste honning for første gang. Det er lidt spæn­den­de, for vi har været uden Read more

0 kommentarer