I år høstede vi vores honning på grundlovsdag. Rapsmarkerne er nu mere grønne end gule, så det træk er på det allersidste. Honning der er fuld af raps har tendens til at krystallisere , og det kan ske i tavler, og så er den pludselig umulig at få ud af tavlerne. Så derfor har vi høstet.
Bjærgning af tavlerne
Først skulle alle tavlerne ses igennem, og vælges ud. De børstes af for bier og lægges op i nogle ekstra magasiner vi har stående. For de fleste gik det godt, men to tavler i kobberstadet var bygget sammen, og kom ikke pænt op. De stod desværre ikke til at redde og kunne ikke bruges til honninghøsten. Det er lidt ærgerligt for det var to helt fulde tavler. Det var nok et tab på 3-4 kg.
Vi så kun dronningen i Sølvstadet, men der er er mange tavler lige nu. Vi håber vi ser dronningerne i næste uge, når vi åbner igen.
Presning af tavler er tidskrævende
Voks og honning blev skæres ud af rammen, og placeret i pressens beholder. Derefter bliver stemplet sænket ved at dreje på håndtaget, og honningen presses ud af hullerne på beholderen. Honningen samles på en hvid tallerken og falder ud over kanten, og ned i den nye spidssi, som sorterer voks-rester fra.
Presningen er en meget langsommelig process. Den måde vi gør det er kun velegnet til små produktioner som vores. Vi drejer på håndtaget og venter 15 minutter, og giver den så 3-4 drej mere, indtil håndtaget sidder fuldstændig fast. Så venter vi igen 15 minutter og så er der løbet nok honning fra til at håndtaget igen kan drejes 3-4 gange. Sådan fortsætter processen over nogle timer. Det er som sådan ikke et hårdt arbejde, men det er tidskrævende.
Kommer der mange bier ind?
Når vi presser er det en langsommelig process hvor honningen langsomt løber ned i langs kanten af beholderen og ned i spanden. Når man slynger kastes en masse mikrodråber ud mod kanten af beholderen. Det er klart at honningen kommer i mindre kontakt med luften når vi presser, og dermed lugter mindre. Måske er det derfor at bierne ikke kommer flyvende ind. Da det var en varm dag, havde vi døren til terrassen åben, og der var ikke rigtig nogen bier der fløj ind. Der var lidt bier på tavlerne, men de kunne så let finde hjem.
Vi måtte presse over to dage
Problemet med vores presse er at voksen presses ned i bunden af den. Der er et imponerende tryk på, så voksen bliver en hel ugennemtrængelig klump i bunden. Derfor er det nødvendigt at smelte voksen, når den skal ud.
Vi opdagede at der ikke helt er plads til voksen fra alle tavlerne på en gang. så vi måtte presse over to dage, med en lille smeltning ind i mellem.
0 kommentarer