lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Biavler i stade

Sommer­hø­sten

af | jul 29, 2024

Når man plan­læg­ger sommer­hø­sten, er det vigtigt at gøre det på en måde, så man tager honning fra bierne den dag, deres træk vender, så de ikke længe­re henter mere, end de forbru­ger. Dette er rela­tivt enkelt i teori­en, men i prak­sis er det meget vanske­li­ge­re at planlægge.

Man kan købe eller bygge stade­væg­te, som måler vægten på stader­ne og dermed giver biav­le­ren en indi­ka­tion af, hvor­dan det går med bier­nes indsam­lin­gen af nektar. Desvær­re opta­ger bista­der af træ meget fugt, som de afgi­ver igen, når de tørrer. Det er fint nok almin­de­lig­vis, fordi det bety­der at stader­ne træk­ker vejret. Men hvis man instal­le­rer vægt på sine trugs­ta­der, måler man mest af alt, hvor meget fugt træet har suget. Derfor har vi ikke etab­le­ret sådan en stadevægt. 

Vi har i stedet måttet læne os op ad andres erfa­rin­ger, egne obser­va­tio­ner samt den soci­a­le kalen­der for at finde den rette dag at høste. – Det blev så i dag.

Mange kilder indi­ke­rer, at træk­ket stop­per omkring den 20. juli, men flere har på Face­book gættet på, at træk­ket kunne fort­sæt­te længe­re, fordi det har været dårligt vejr i løbet af somme­ren, og meget regn i løbet af somme­ren. – Vi synes, det ser ud til, at der ikke er kommet mere honning ind de sidste 2-3 uger, det er dog udeluk­ken­de base­ret på det vi lige kan se, når vi kigger lidt ned og løfter nogle af tavler­ne. - vi vælger at høste nu.

Hvor­dan er honning­hø­sten denne sommer?

Vi har læst om mange der har høstet fine mæng­der, men også om rigtig mange der har haft et forfær­de­ligt år. Når vi kender lands stati­stik­ken oply­ser vi den. Vi har selv kigget lidt i stader­ne, og som man kan læse i de tidli­ge­re blog-indlæg, så har man måske kunne udlede at vi ikke forven­ter en rekord stor høst. 

Bierne var meget rolige, og det gik derfor fint med at børste bierne af tavler­ne, selvom vi ikke havde sat de såkald­te “bi-tømme­re” på. Det blev en meget begræn­set høst i denne sommer, men ikke så lille at vi er rigtig skuffede. 

Tilgen­gæld smager honnin­gen helt enormt godt. Den smager af blom­ster og af sommer.
Vi kommer ikke til at sende vores honning til test, som vi gjorde det med forårs­hon­nin­gen, for vi har lidt svært ved at se at værdi­en af testre­sul­ta­ter­ne modsva­rer den høje pris som biav­ler­for­e­nin­gen tager. Vi ville måske sende den til test, hvis vi kunne få mere at vide om hvilke blom­ster honnin­gen kommer fra. Vi kan selv teste for vandind­hol­det, og vi ved at vores honning ikke er opvar­met over­ho­ve­det, så vi behø­ver ikke tal af den slags. 

Honnin­gen pres­ses skånsomt

Honnin­gen skæres ud af rammer­ne, som er særli­ge pres­se­ram­mer, der ikke har stål­t­råd i. Det gør det lette­re at skære voksen ud, og man skal ikke tråde dem før brug. 

Vokstav­ler­ne­ses grun­digt efter at de ser ud som de skal og at der ikke er yngel eller bier med. Honnin­gen er testet ude ved stader­ne med den hurti­ge tændstik-test, hvor man drejer honning fra ufor­seg­le­de celler på spid­sen af en tændstik. Hvis honnin­gen sidder fast på tændstik­ken, så er vandind­hol­det lavt nok til høst. Løber honnin­gen af tændstik­ken er den for våd. Forseg­le­de celler er altid være klar og er halv­de­len af tavlen forseg­let er den som regel også. Vi tester efter høst med refrak­to­me­ter, så vi ved at den honning vi tapper har den længst mulige hold­bar­hed og den bedste kvalitet. 

Hvor­dan var udbyt­tet i de forskel­li­ge stader?

Sølv­sta­det har haft en del kvaler, og når man ser på høsten forde­ler den sig såle­des releativt. 

  • Kobber­sta­de: 38,52%
  • Sort stade: 32,11%
  • Sølv­sta­de: 29,37%

Hvis vi så regner i procen­ter af procen­ter, så får vi at Kobber­sta­det har givet ca 31 procent mere end Sølv­sta­det. Så der ER en forskel.
Men det skal ikke være nogen hemme­lig­hed, at vi gerne havde set en sommer med mere sol, og mindre regn og blæst. Det havde været bedre for høsten.

Det giver ikke mening at sammen­lig­ne stader­ne fra de forskel­li­ge år, fordi der er nye dron­nin­ger hvert år, og det er derfor ikke brug­bart at sammen­lig­ne, medmin­dre selve huset skulle give varige forskelle. 

Rela­te­re­de artikler
Honnin­ge­høst i Andelslands­by­en Nyvang 
Vokssmeltning

Holbæk og omegn biav­ler­for­e­ning har til huse i Andelslands­by­en Nyvang. Der er klubhu­set, og den store bigård. Medlem­mer­ne i klub­ben Read more

Pres­set honning 

Høsting af honning er en central del af biavl, og der er mange måder at gøre det på. En af Read more

Vores første høst 
Honning løber ud af pressen

Så opbragt dagen, hvor vi kunne høste honning for første gang. Det er lidt spæn­den­de, for vi har været uden Read more

Så kom der ende­lig en dron­ning i stadet 

I dag kom Svend Erik forbi for at hjælpe med at finde en dron­ning. jeg kan ikke, selv med bril­ler Read more

0 kommentarer