lille honningebi

Den Gode Honning

lille honningebi

Den Gode Honning

Bier i stadet

Vi Varro­a­be­kæm­per og laver nye familer

af | jun 18, 2024

Sidste år var vi til fored­rag og på kursus i den nye varroa-bekæm­pel­ses­stra­te­gi på Aarhus Univer­si­tet (som du kan læse om her). Både biav­le­re og mini-biav­le­re sad igen­nem teore­ti­ske fore­læs­nin­ger og prak­ti­ske lektio­ner i varroa-tælling og den bekæm­pel­ses­me­to­de, som kaldes total yngelfratagning.

Derfor mente vi også, at vi var mere end klar i år. Der var bare ikke lige tid den 10. juni, så det måtte blive weeken­den efter. Men vejret dril­ler igen i år.

Biav­le­rens dilemma

Det er som om, at det er mere en regel end en undta­gel­se, at lige som man skal til at gå i gang med teore­tisk velbe­skre­vet prak­sis, så er der noget, der skal stikke en kæp i hjulet.

I år er det vejret. Der har været dårligt vejr siden høsten. Det har nærmest stormet, og der har været mange dage med regn. Bierne har derfor ikke haft mange chan­cer for at samle nektar. En del biav­le­re er gået fra at bekym­re sig om, at der ikke bliver samlet honning nok, til at frygte, at bierne ikke har mad nok til sig selv.

Vi forven­ter en nedgang i nekta­rind­sam­lin­gen fra den 10. til den 20. juni, sådan er det nemlig ofte, men der er forskel på en nedgang og en mang­len­de bi-vejr. Nu skal vi være forsig­ti­ge, når vi tager en masse bier fra fami­li­er­ne og al deres yngel.

Mang­len­de erfa­ring og store beslutninger

Meto­den, vi bruger, er ny, og derfor er der ikke bare mangel på histo­risk erfa­ring, men der er også kun få biav­le­re, der gør brug af meto­den, så der er ikke meget erfa­rings­ud­veks­ling i år. Som forholds­vis nye biav­le­re føler vi os lidt alene. Og i Holbæk Biav­ler­for­e­ning, som ellers intro­du­ce­re­de meto­den sidste år, har nu drop­pet den og er gået tilba­ge til gamle meto­der. Det sker, fordi de, der først satte lid til meto­den, er stop­pet. Der er altså ikke andet for, end at vi må stå på egne ben.

Vi kan godt vente til senere på året, men hvis vi vil lave nye fami­li­er, kan vi ikke vente meget længe, for så vil de ikke kunne lave deres egen dron­ning, og vi skal nok bruge mere end et skud, før det lykkes.

Vi kan risi­ke­re at svække fami­li­en for meget. Vores erfa­ring er, at dron­nin­gen får virke­lig travlt med at lægge æg og sagtens kan skabe en ny gene­ra­tion forbløf­fen­de hurtigt, men hvad nu hvis de ikke gør? Vil vi så miste sommerhøsten?

Vores frata­g­ning er en del af vores varroa-bekæm­pel­se, og hvis vi får et for højt mider­tryk, risi­ke­rer vi enten at skulle behand­le konven­tio­nelt eller risi­ke­rer sygdom i familierne.

Vi træf­fer beslutningen

Efter vi gennem­går første stade, ser vi, at der mang­ler æg. Der er masser af forseg­let yngel, og der er også åben yngel, men vi kan ikke rigtig se æg. Det er også spar­somt med mad i stadet. Vi vurde­rer, at vejret i den kommen­de uge vil være gunstigt for bierne og håber, at de i den kommen­de uge kan samle det, de skal. Hvis vi fjer­ner bier, fjer­ner vi natur­lig­vis arbejds­kraft, men vi fjer­ner også munde, der skal mættes. Og ved at fjerne al yngel, fjer­ner vi også bier, der kommer ud og skal fodres.
Vi vurde­re også vejr­ud­sig­ten, og det ser ud til at der kommer mere end en uge med solrigt vejr, og altså gode betin­gel­ser for at hente nektar, og skval­der­kå­len blom­stre stadig i mange af de haver der ligger tæt på os.
Vi ser også på de bier vi har, som tilhø­re Carni­ca rasen. Carni­ca bier tilpas­ser hurtigt deres yngle­pro­duk­tion i henhold til føde­va­reres­sour­cer­ne, hvil­ket gør dem meget effek­ti­ve i områ­der med skif­ten­de klimaforhold​. (Kilde: beekeeping101)

Som nye biav­le­re føles det meget som “på den ene side, men på den anden side”. Og vi beslut­ter, at vi tager al ynglen fra og tager en chance.

Sådan gør vi

Vi star­ter med at kigge i honning­ma­ga­si­ner­ne øverst i stadet. Der er næsten intet honning, og tavler­ne er ikke bygget ud her. Det vidner om, at bierne slet ikke har haft behov for tavler­ne til at afsæt­te nektar. Deref­ter begyn­der vi at bladre tavler­ne nede i stadet. Der er heller ikke meget mad. Enkel­te tavler er spora­disk sat til med yngel, andet er flot forseglet.

Vi ser både forseg­let yngel og åben yngel, men ikke æg og ikke rene tavler med åben yngel. Vi vil gerne have æg over i aflæg­ge­ren, for det giver gode chan­cer for en god dron­ning der. Og vi vil gerne have rene tavler med åben yngel, som kan funge­re som fangst­tav­le til de sidste varroa.

Så ser vi dron­nin­gen og sætter hende i et bur, imens vi arbej­der. Såle­des kan vi begyn­de at løfte alle yngel­tav­ler over i sit aflæggerstade.

Det står lidt bedre til i de to øvrige stader

Efter et gennem­syn og en vurde­ring af fami­li­er­nes tilstand finder vi dron­nin­gen, indfan­ger hende og sætter hende i bur, imens vi arbej­der. Her finder vi tavler med æg og også tavler med ufor­seg­let yngel. Disse tavler skal bruges til fangst­tav­ler og skal fjer­nes og destru­e­res efter 9 dage - det er en del af strategien.

Vi sætter tavler med pollen over i stader­ne, men ikke fodertav­ler, for dem er der ikke nogen af. Disse fami­li­er skal vi ikke tage honning fra i år, så vi sætter foder ned til dem, så de ikke sulter. Vi sætter også begræns­nin­ger på flyve­s­præk­ken, så den lille fami­lie bedre kan forsva­re sig mod røveri. De skal nok klare sig.

Sidste år lavede vi en velfun­ge­ren­de familie

Sidste år lavede vi også en ny aflæggerfamilie.

Nu har vi tre nye aflæggerfamilier

Hvert stade har nu fået sin egen aflæg­ger, og vi holder nu øje med, om der kommer en dron­ning. Får de det, så kan vi vinter­fodre dem og gøre dem klar til over­vin­tring, som vi plejer det i august.

Planen er, at mini-biav­le­ren skal passe dem og sørge for, at de kommer godt over vinteren.

Imens holder vi øje med hoved­fa­mi­li­er­ne med bæven­de hjerte, for det føles ikke som de mest ideel­le forhold, vi lavede yngel­fra­ta­g­ning i år. Men nu tog vi beslut­nin­gen, og så sætter vi vores lid til, at bierne klarer skærene.

Her kan du læse mere om stra­te­gi­en med total yngelfratagning.

Rela­te­re­de artikler
Vi har mistet vores dronning 
tomme celler i en vokstavle

Vi har opda­get at der noget galt hos bierne. De har mistet deres dron­ning. Så nu hersker der lidt uorden Read more

Honnin­ge­høst i Andelslands­by­en Nyvang 
Vokssmeltning

Holbæk og omegn biav­ler­for­e­ning har til huse i Andelslands­by­en Nyvang. Der er klubhu­set, og den store bigård. Medlem­mer­ne i klub­ben Read more

Forårs­hø­sten 2023 
Honning presse

I år høste­de vi vores honning på grund­lovs­dag. Raps­mar­ker­ne er nu mere grønne end gule, så det træk er på Read more

Forårs­hon­ning skal røres 

Når honnin­gen er høstet, står den i føde­va­rer spande indtil den er klar til at blive tappet. de første 12 Read more

0 kommentarer